We zijn er bij het hoefspoor van overtuigd dat niet iedereen gebaat is met de gewone ‘praathulpverlening’. Voor bepaalde mensen lukt het ondersteunen in de zoektocht naar jezelf beter vanuit een alternatieve hulpverleningscontext. Een hulpverleningscontext die anders is dan de gewone ‘praathulpverlening’, midden in de natuur waarbij beleving en ervaring centraal staat om zo naar jezelf te leren kijken. Binnen deze bijzondere context staat het dier, namelijk onze ezels of onze hond, in dit proces centraal als onveroordelende partner, ook op zoek naar een eigen richting.
Door deze oeroude verbinding tussen mens en dier aan te spreken, wordt het helende proces op zoek naar richting en duidelijkheid niet alleen versoepelt, maar ook veel krachtiger gemaakt. Mensen binden zich nu eenmaal makkelijker aan dieren omdat zij niet oordelen of veroordelen en onvoorwaardelijk in contact kunnen gaan.
In dit hulpverleningsprogramma worden twee werelden samengebracht. De wereld van het dier en de wereld van de mensen met de bedoeling om beide een meerwaarde te bezorgen vanuit het geloof dat mens en dier elkaar kunnen versterken.
Zowel ezels als honden zijn daarnaast ook schitterende spiegels voor ons als mens. Ze spiegelen ons gedrag, onze non-verbale communicatie. Ze voelen mensen zeer goed aan en kunnen door hun spiegelende kwaliteiten ons zeer veel leren.
De aard van het dier is dan ook steeds het vertrekpunt in deze bijzondere context om met het zoekende kind, jongere of volwassene aan de slag te gaan en hen net met deze dieren te verbinden. Thema’s zoals: positief leiderschap, doorzettingsvermogen, structuur en verandering, sociaal gedrag, communicatie en interactie, vertrouwen in jezelf en de ander en groepsdynamiek zijn thema’s die onze dieren ons te allen tijde spiegelend laten zien en waarmee we in de therapie doelstellingsgericht mee aan de slag gaan.